HISTÒRIA



Història

La coral Harmonia va sorgir de la il·lusió d'un grup de persones que va posar en solfa la necessitat que tenia el nostre poble de tenir una coral mixta en la qual s'agrupés tota aquella gent a qui agradava cantar.


  Programa de l'homenatge al Cor el Raïm en el qual va participar la Coral Harmonia

De fet, Llorenç és i ha estat un poble amb una bona tradició coral. Cal recordar el Cor el Raïm, emmarcat en la tradició dels cors de Clavé, i que va deixar d'existir aquell mateix any 1997 de la fundació de la Coral Harmonia. També cal fer esment del Cor Parroquial, que va destacar en els cants de les cerimònies religioses, i la coral Nou Esclat, sorgida els anys seixanta i en la qual es van iniciar alguns dels nostres cantaires. O la coral El Pedrís, de vida efímera, però també fruit del desig de cantar d'un grup de joves... També és important destacar la trajectòria de la coral infantil Rossinyols, nascuda el 1969 i que segueix treballant en l'actualitat, i la coral de joves Quatre Temps, nascuda l'any 2005.  
La Coral Harmonia va iniciar els assaigs la primavera del 1997 sota la direcció d'Argemí Curto. Després del parèntesi estival es va afegir a la direcció Imma Vinyes, i la coral va realitzar el seu primer concert per Nadal de l'any 1997, al local de la Cumprativa, juntament amb la Coral Rossinyols. En aquell moment encara no disposava de nom, i en el programa d'aquell primer concert es podia llegir "presentació de la nova coral del poble". Pocs mesos després, però, els cantaires van triar en votació el nom de Coral Harmonia.
Al llarg del curs 1997-1998, a mes del concert de Nadal, s'inicien algunes de les activitats que després es consolidaran i que s'han anat repetint ininterrompudament durant aquests 10 anys: la participació a la cantada de caramelles pels carrers del poble el diumenge de Pasqua i el concert de final de curs a les acaballes del mes de juny o a principis del mes de juliol.


 La Coral Harmonia participant en una cantada de Caramelles  
    
El curs 1998-1999, el primer amb un funcionament regular de la coral, es fan 37 assaigs entre els mesos d'octubre i juny, es treballa un repertori d'una vintena llarga de cançons i es fa un intercanvi amb la coral Mata de Jonc de Barcelona i un concert a l'església de Masllorenç, entre d'altres. El director de la coral durant el curs 1999-2000 és Argemí Curto, i la coral fa el concert de final de curs dins del Cicle de Concerts a la Fresca que organitza l'Ajuntament de Llorenç. El curs següent, el 2000-2001, s'inicia amb la direcció musical d'Imma Vinyes, que en serà la responsable musical des d'aleshores fins el moment actual.
Per Nadal de l'any 2000 s'inicia la tradició d'anar a cantar pels carrers d'alguna vila o ciutat amb l'objectiu de recollir diners per a la Marató de TV3. El concert de final del curs 2000-2001 s'emmarca altra vegada dins del Cicle de Concerts a la Fresca que té lloc a Llorenç, però en aquest cas és un muntatge en què es combinen música i teatre, en la línia de d'enriquir i complementar el cant coral amb altres disciplines artístiques i fer-lo més interessant per al públic i els cantaires.


               Programa del concert amb motiu del 5è aniversari

El curs 2001-2002 és el del cinquè aniversari, i per això es van organitzar diversos actes, entre els quals podem destacar un concert de música tradicional catalana per a cor i cobla en què van participar, a més de la Coral Harmonia de Llorenç, les corals Noves Veus de Capellades, Ressò de l'Arboç i Amics del Cant de La Múnia, i que va comptar amb l'acompanyament instrumental de la cobla La Principal del Llobregat.
Per Nadal de l'any 2002 la coral va estrenar el musical nadalenc per a cor, rapsode, solistes vocals i acompanyament instrumental Nadal, llum i misteri, amb música de Francesc Vila i lletra de Joan Farràs. Al final d'aquest curs 2002-2003 es va presentar l'espectacle Sentiments, una mena de passeig musical per algunes de les cançons de les darreres dècades que sovint ens han fet emocionar.
A principis de juliol de l'any 2004 la coral va presentar al carrer Nou de Llorenç l'espectacle Veus, que combinava cançons de diversos indrets del món amb textos escrits expressament per a l'ocasió traduïts a altres llengües i recitats per persones nascudes en altres parts del planeta. Es tractava d'adherir-se a l'esperit del Fòrum de les Cultures que en aquell moment se celebrava a Barcelona.
Durant aquests primers 10 anys d'història, la Coral Harmonia ha cantat a molt diversos indrets. Aquí n'hi ha una petita mostra: Masllorenç (1999 i 2002), Sant Sebastià dels Gorgs (2001), El Vendrell (auditori Pau Casals, 2001), La Bisbal del Penedès (2001), Vilafranca del Penedès (2001, 2002 i 2004), Albinyana (2002), Cornudella del Montsant (2003), Breda (2004 i 2005), Canyelles (2003) Sant Pere de Ribes (2004), L'Hospitalet de Llobregat (2005), La Múnia (2005), La Granada del Penedès (2006) i Montserrat (2006). També ha cantat a la residència d'avis Alt Camp de Valls, a les Germanetes del pobres de Tarragona, a la residència de disminuïts psíquics Sant Salvador de Tarragona i a la residència d'avis La Muntanyeta del Vendrell.
El 2017 hem celebrat el nostre 20è aniversari amb moltes activitats, concerts, sortides,... que trobareu explicades a la pàgina principal d’aquest blog.
Seguim molt vius i motivats i esperem que sigui per molt de temps.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada